Mikä avuksi, jos naapuri ärsyttää?

Koronaepidemian vuoksi olen viettänyt enemmän aikaa kotona kuin naismuistiin. Naapurien tekemiset näkyvät ja kuuluvat joka päivä. Joku paiskoo ovea, toinen kailottaa kovaäänisesti, kolmannella on niskakarvoja nostattava musiikkimaku, neljäs kokkaa mausteista ruokaa, jonka haju leijuu rappukäytävässä.

Nurmijärven Kotien asukkailta kantautuu meille samanlaisia kokemuksia. Naapurien puuhat ärsyttävät, kun pinna on muutenkin kireällä. Moni asiakaspalveluun soittavista asukkaista toivoo, että voisimme poistaa tai ainakin vaimentaa naapurit napin painalluksella. Sellaista nappia ei meille ole ainakaan vielä suotu, mutta kokosin tähän tärkeimmät vinkit, mitä voit tehdä, jos naapuri ärsyttää.

  1. Suhtaudu naapuriin niin kuin toivoisit itseesi/lapsiisi/vanhempiisi suhtauduttavan. Naapurilla voi olla elämässään hankala vaihe: lomautus, avioero, rahat loppu, terveyshuolia. Nyt jos koskaan tarvitaan pitkää pinnaa eikä pikkuasioista kannata nipottaa.
  2. Kohtelias keskustelu on aina paras tapa selvittää asiat. Koska naamakkain jutustelu ei nyt ole suositeltavaa, voisitko jättää naapurille vaikka soittopyynnön? Tärkeää olisi kertoa hänelle, miten hän aiheuttaa häiriötä. Joskus naapuri ei yksinkertaisesti tiedä, miten hyvin äänet kantautuvat.
  3. Jos epäilet, että naapurilla on hätä (esim. sairaskohtaus, väkivaltatilanne, vanhus toikkaroi pihalla yöpaidassa) tai naapuri käyttäytyy uhkaavasti tai sekavasti, soita hätäkeskukseen.
  4. Jos häiritsevä elämä jatkuu päiväkausia tai toistuu usein, tee kirjallinen häiriöilmoitus lomakkeella, jonka löydät verkkosivuiltamme täällä. Häiriöilmoitukseen tarvitset kahden naapurin allekirjoitukset. Voimme ryhtyä toimenpiteisiin vain kirjallisen häiriöilmoituksen perusteella.
  5. Jos kaipaat neuvoja tilanteen selvittämisessä, voit ottaa yhteyttä asumisneuvoja Heidi Granström da Veigaan. Heidi on tavoitettavissa ma-to klo 9-12, puh. 040 317 4458 tai heidi.granstrom@nurmijarvenkodit.fi

Vaikka omat naapurit aiheuttavat välillä hampaidenkiristystä, olen kuitenkin iloinen, että ympärilläni on ihmisiä. Heiltä voi hädän tullen pyytää apua. Naapureitani en pysty muuttamaan, mutta itse voin pyrkiä olemaan parempi naapuri. Vaikka oma musiikkimakuni onkin naapuria parempi, väännän volyymia hiukan pienemmälle.

Takaisin blogiin