Kesälomakausi on kuumimmillaan! Kesäloma-aika on valitettavasti myös murtovarkaiden kulta-aikaa. Asuntomurrot ovat Suomessa harvinaisia, mutta vara ei kaada venettä. Kun suuntaat lomalle, mökille tai viikonloppureissulle, niin muistahan pitää huolta asunnostasi. Huomioi myös paloturvallisuus ja minimoi muut vahinkoriskit näiden ohjeiden avulla, ja nauti huolettomasta lomasta.
Toimi näin, jotta kotisi pysyy turvassa, kun olet poissa:

1. Jätä koti asutun näköiseksi
Lähtiessäsi kotoa, kannattaa huolehtia siitä, että koti ei näytä asumattomalta. Jätä vaikkapavalo päälle yhteen lamppuun tai hanki ajastinkytkin, jolla voi sytyttää lampun ajastetusti. Jos sinulla on oma piha, voit jättää muutaman lasten pihalelun lojumaan pihalle niin, että näyttää kuin pihaleikit olisivat kesken.
2. Sulje ovet ja ikkunat
Muista tarkistaa lähtiessäsi, että kaikki ikkunat ja ovet on suljettu. Jos sinulla on asunnossasi ulkoa lukittava turvalukko, lukitse myös se lähtiessäsi.
3. Älä jätä arvotavaroita näkyville
Toisinaan tilaisuus voi tehdä varkaan. Jos mahdollista, niin sulje asunnon verhot tai sälekaihtimet. Älä jätä ikkunoiden läheisyyteen tai pihalle mitään arvokasta. Jos jätät autosi asunnon pihalle, niin huolehdi, ettei sinnekään jää mitään arvokasta näkyville.
4. Pyydä ystävää avuksi
Pyydä ystävää, perheenjäsentä tai naapuria pitämään kotiasi silmällä poissa ollessasi. Saat mielenrauhan, kun tiedät, että koti on kunnossa, ja liikehdintä asunnolla karkottaa varkaat paikalta. Pyydä ystävää myös tyhjentämään postilaatikko, jotta täysi postilaatikko ei paljasta poissaoloa. Mikäli olet poissa asunnolta pitkän aikaa, ilmoita asiasta myös vuokranantajalle.
5. Irrota sähkölaitteet pistorasioista ja sulje vesihanat
Varkaiden lisäksi koti kannattaa suojata myös vahingoilta. Vedä töpselit irti sähkölaitteilta. Jos ukkonen iskee poissa ollessasi, niin laitteesi ovat turvassa. Vuotava vesiputki voi aiheuttaa suuria vahinkoja, eli kannattaa huolehtia, että pesukoneen ja keittiön vesihanat on väännetty kiinni.
6. Testaa palovaroitin
Tarkista, että palovaroitin toimii painamalla palovaroittimessa olevaa testinappia. Paristoilla toimiva palovaroitin on asukkaan vastuulla, eli huolehdi patterin vaihtamisesta jos palohälytin alkaa piippaamaan virran loppumisen merkiksi. Jos asuinkohteessasi on verkkovirrassa oleva palovaroitin, niin sitä ei tarvitse testata. Vuokranantaja huolehtii verkkovirrassa olevista palovaroittimista.
7. Hanki kotivakuutus
Kodin irtaimistovakuutus korvaa omaisuutesi varkauden ja vahingon varalta. Se on paras keino turvata omaisuutesi, kun olet itse poissa kotoa. Hanki kattava kotivakuutus, joka korvaa omaisuutesi vahingon tai varkauden tapahtuessa.