Asukastoiminta on arvokasta

Lapset juoksevat pihanurmella toisessa kädessään pillimehut ja toisessa maalipensselit. Talon aikuiset ovat juuri pystyttäneet talkoovoimin uuden leikkimökin, jonka maalaamiseen lapset osallistuvat innokkaasti. Lasten oma, punainen tupa valmistuu muutama vuosi sitten talkoilla tehdyn pihagrillin kaveriksi taloyhtiön pihalle. Leikkimökkitalkoiden päätteeksi paistetaan makkaraa ja vietetään mukavaa iltapäivää yhdessä. Grillin ääressä juttelemassa istuu talon asukkaita, vauvasta vaariin. Pyöräkellarin oven aukaisuun saa apua nykäisemällä tuttua talon aikuista hihasta.

Tällainen mukava muisto on painunut mieleen lapsuuden asuintaloni asukastoiminnasta 90-luvun alussa.

Ajat ovat toki muuttuneet, mutta yhteisöllisyys, asuinviihtyvyys ja turvallisuus ovat edelleen asioita, joihin panostaminen on tärkeää.

Nurmijärven Kodeilla asukastoimintaa organisoi asukkaiden kokouksen valitsema talotoimikunta, tai tehtävään valittu talokummi. Kaikki asukkaat voivat osallistua asukastoimintaan – asukastoimintaan osallistuminen ei siis edellytä kuulumista talotoimikuntaan. Mitä talotoimikunnan perustaminen sitten tarkoittaa ja miksi sellaista tarvitaan?

Tässä seitsemän hyvää syytä, miksi jokaisen talon kannattaa aktivoida asukastoimintaa ja perustaa talotoimikunta:

  1. Talotoimikunta edesauttaa toiminnallaan asumisen viihtyisyyttä ja turvallisuutta.
  2. Toiminta on vapaaehtoista ja tasapuolista kaikille – talon asukkaat valitsevat talotoimikunnan keskuudestaan ja jokainen halukas voi halutessaan asettua ehdolle.
  3. Kuulumalla talotoimikuntaan voit vaikuttaa oman asuintalosi tärkeisiin asioihin – Talotoimikunta voi valmistella, neuvotella ja antaa lausuntoja esimerkiksi talousarvioesityksistä, korjauksista ja huollosta.
  4. Talotoimikunnat voivat järjestää yhteisiä tapahtumia ja toimintaa talon asukkaille.
  5. Talotoimikunta voi hakea avustuksia talon yhteisiin, kaikkia asukkaita hyödyttäviin tapahtumiin ja hankintoihin.
  6. Talotoimikunta vastaa kerhohuoneen käytöstä; kerhohuoneesta voi ideoida ja sisustaa vaikkapa viihtyisän, yhteisen ajanviettopaikan.
  7. Ja mikä parasta: asukastoimintaan osallistumalla tutustut paremmin muihin talon asukkaisiin!

Nurmijärven Kodeilla toimii tällä hetkellä noin kymmenkunta talotoimikuntaa. Koronatilanne kokoontumisrajoituksineen on siirtänyt asukaskokouksia eteenpäin, mutta asukastoiminta kohteilla voi edelleen jatkua normaalisti, kunhan voimassa olevia suosituksia noudatetaan. Jos talotoimikunnan perustamiseen löytyy innokkuutta, voi asukaskokouksen järjestää esimerkiksi oman talon pihalla. Haluaisitko aktivoida asukastoimintaa talossasi, mutta kaipaat neuvoa mistä lähteä liikkeelle? Voit pyytää Nurmijärven Kodeilta neuvoa ja lisätietoja sähköpostilla asiakaspalvelu@nurmijarvenkodit.fi.

Emmi Vaalasmaa

Palvelupäällikkö

Nurmijärven Kodit

Takaisin blogiin