Mikä ihmeen sisäänmuuttotarkastus? 

Kun muutat uuteen kotiin, Nurmijärven Kodit muistuttelee sinua täyttämään sisäänmuuttotarkastuslomakkeen. Saattaa tuntua tylsältä ja turhalta alkaa kaivelemaan käsiinsä kaiken maailman outoja lomakkeita, etenkin kun pitää vielä kirjautua jonnekin asukassivuille ja keksiä taas uusi salasana miljoonan muun salasanan joukkoon. Äh enpä taida viitsiä, ehkä ajattelet. Mitäpä siitä on hyötyä?

Huolellisesti täytetystä sisäänmuuttotarkastuksesta on kuitenkin todella paljon hyötyä vuokranantajallesi, mutta eniten siitä on hyötyä vuokralaiselle eli sinulle itsellesi. Kaikki se, mitä lomakkeelle kirjaat ja kuvailet, on sitä kuuluisaa ”mustaa valkoisella” siitä, missä kunnossa olet ottanut asunnon vastaan. Asunnontarkastuksen tarkoituksena on taata uuden asukkaan oikeusturva siten, että hän ei joudu vastuuseen mahdollisista vioista ja puutteista, jotka asunnossa on sisäänmuuton hetkellä.

Parasta sisäänmuuttotarkastuksessa on kuitenkin se, että saat kerralla kuntoon kaikki asumista haittaavat viat, mitä asunnossa on. Nimittäin joskus jotain asioita voi jäädä huomaamatta asunnon lopputarkastusta tehtäessä, tai ne voivat tulla ilmi vasta kun seuraava asukas muuttaa sisään. Nurmijärven Kodit välittää sisäänmuuttotarkastuksessa ilmoitetut viat suoraan huoltoyhtiöön, ja huolto ottaa heti hoitaakseen kaikki akuutit korjattavat asiat. Jos viat ovat kosmeettisia, niitä ei välttämättä tulla korjaamaan, mutta on silti tärkeää, että niiden olemassa olosta jää tieto. Jos asunnosta ei löydy vikoja ja kaikki on ok, sisäänmuuttotarkastus kannattaa tehdä siinäkin tapauksessa. 

Joskus harvoin asunnossa voi tulla vastaan myös jotain isompia vikoja. Nurmijärven Kotien kunnossapitotiimi tarkastaa kotisi, mikäli olet ilmoittanut vakavista vioista tai puutteista,  tai huoneisto on jätetty huomattavan epäsiistiin kuntoon. Vakavat puutteet laitetaan aina mahdollisimman nopeasti kuntoon.

Joskus sitten, kun muutat vuokra-asunnostasi pois, asunnossa tehdään lopputarkastus. Jos huomaamme lopputarkastuksessa, että eteisen seinässä on muutama ruuvin jättämä reikä ja keittiön tason etureunassa on pieni lohkeama, voimme tarkistaa tekemästäsi sisäänmuuttotarkastuksesta, että nämä viat ovat olleet asunnossa jo silloin, kun olet muuttanut sisään. Silloin et ole vastuussa näistä vioista, eikä sinua voida niistä laskuttaa.

Hei, ja tämän vaivannäön jälkeen oletkin sitten kirjautunut jo valmiiksi OmaKotiin! Siitäkin on sinulle jatkossa paljon hyötyä, mutta se onkin sitten jo toinen juttu. Asukassivujen kautta saat nimittäin kaikki asuinkohteeseen liittyvät tiedotteet ja voit seurata muun muassa vuokranmaksuusi liittyviä asioita, eli OmaKodista on monenlaista hyötyä. Muistithan ottaa talteen salasanasi seuraavaa kirjautumista varten?

Birgitta Vesala

Kiinteistöassistentti

Nurmijärven Kodit

Takaisin blogiin