Oman kohteen pelastussuunnitelma kannattaa tuntea

Tiesitkö, että Nurmijärven Kodeilla on jokaiselle asuinkohteelle tehty oma pelastussuunnitelma? Pelastussuunnitelmat sisältävät asukkaille hyödyllistä tietoa siitä, miten kannattaa toimia hätätilanteen sattuessa.

Kohdekohtaiset pelastussuunnitelmat ovat kaikkien luettavissa Nurmijärven Kotien verkkosivuilla oman asuinkohteen alla, ja omaan pelastussuunnitelmaan kannattaa ehdottomasti tutustua.

Miksi pelastussuunnitelmat on laadittu?

Pelastuslaki velvoittaa huolehtimaan kiinteistöjen turvallisuudesta. Nurmijärven Kotien tehtävänä on kartoittaa erilaiset riskit, jotka liittyvät rakennukseen ja asukkaiden turvallisuuteen, sekä huolehtia näiden riskien ennaltaehkäisemisestä. Pelastussuunnitelman tavoite on lisätä asukkaiden turvallisuutta ja viihtymistä.

Mitä tietoja pelastussuunnitelmasta löytyy?

Pelastussuunnitelma on kattava tietopaketti erilaisista pelastustoimenpiteistä, joita kohteessa on käytössä. Pelastussuunnitelmasta löydät kiinteistön perustiedot, kokoontumispaikat hätätilanteen sattuessa sekä kaikki tarvittavat hätänumerot ja muut tärkeät yhteystiedot hätätilanteiden varalle. Lisäksi pelastussuunnitelmassa on lueteltu kaikki kohteen tilat, kuten pesutuvat, varastokomerot ja parvekkeet, ja mitä niissä kannattaa huomioida turvallisuuden näkökulmasta. Nämä osiot sisältävät paljon suosituksia asukkaille, ja hyödyllisiä vinkkejä, miten tiloja käytetään turvallisesti.

Pelastussuunnitelma sisältää myös ohjeita asukkaille hätätilanteen varalle. Tällaisia hätätilanteita voivat olla esimerkiksi tulipalo, vesivahinko, kohteella tapahtuva rikos, säteilyvaara tai kaasuvaara. Suunnitelmasta löytyy lisäksi tieto, onko sinun kohteessasi asukkaille väestönsuoja, ja minkälainen varustelu väestönsuojassa on.

Onko minun asuinkohteessani väestönsuoja?

Nykylainsäädännön mukaan kaikissa yli 1200m² pinta-alan uudiskohteissa tulee olla väestönsuoja. Voit tarkistaa nettisivuiltamme kohteet-osiosta oman kohteesi sivulta, onko sinun kohteessasi väestönsuoja.

Miten Nurmijärven kodit huolehtii väestönsuojista?

Kaikki Nurmijärven Kotien väestönsuojat on kierretty läpi vuonna 2020, minkä jälkeen kohteille on laadittu pelastussuunnitelmat. Kierroksilla ilmenneet pienet puutteet on korjattu vuosina 2020 ja 2021. Väestönsuojat ovat siis hyvässä kunnossa.

Väestönsuojien ylläpito on jatkuvaa. Huoltoyhtiö ja Nurmijärven Kodit vastaavat yhdessä siitä, että väestönsuojia tarkastetaan säännöllisin väliajoin, ja ne pidetään toimintakunnossa. Huolto käy esimerkiksi pyöräyttämässä käsikäyttöistä ilmanvaihtokonetta säännöllisesti. Samoin varustus tarkistetaan. Kymmenen vuoden välein väestönsuojissa tehdään tiiviystestaus.

Hyödyllisiä linkkejä:

Nurmijärven Kunnan turvallisuussivut:

www.nurmijarvi.fi/turvallisuus

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Koti ja arki:

https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki

Takaisin blogiin