Haastamme vuokranantajat mukaan ehkäisemään asunnottomuutta

Pysäytetään syrjintä

Asunnon vuokraamiseen liittyvät syrjintäepäilyt ovat lisääntyneet, kertoi YLE elokuussa. Mielenterveys- tai päihdeongelmista kärsivälle, romanille tai maahanmuuttajalle oma koti voi jäädä vain haaveeksi esimerkiksi kielimuurin, tiedonpuutteen ja ennakkoluulojen vuoksi. Meillä vuokranantajilla on merkittävä rooli tämän syrjinnän pysäyttämisessä. Yhdenvertaisuus on lakisääteinen velvollisuus, ei mielipidekysymys.

Tänä vuonna tammi-syyskuussa Nurmijärven Kodeille tuli 121 asuntohakemusta, jossa hakija kertoi tarvitsevansa asuntoa asunnottomuuden vuoksi. Tämä luku ei kerro vielä koko totuutta. Todennäköisesti asunnottomia tai asunnottomuuden uhan alla olevia on vielä enemmän. Asunnottomuus ei ehkä näy Nurmijärvellä katukuvassa, mutta se on todellinen ja vakava ilmiö myös täällä.

Alkuvuoden 2021 aikana 54 kiireellistä asunnonhakijaa tai -perhettä sai meiltä asunnon. Nurmijärven Kodit on siis pystynyt auttamaan keskimäärin kuutta kiireellisessä asunnontarpeessa olevaa hakijaa tai perhettä kuukaudessa, ja pystynyt tarjoamaan heille oman kodin.

Nurmijärvellä toimii meidän lisäksi 15 muuta valtion tukemaa ARA-vuokranantajaa ja vielä suurempi joukko yksityisiä vuokranantajia. Nurmijärven Kodit sitoutuu ja haluaa haastaa kaikki vuokranantajat Nurmijärvellä sitoutumaan syrjimättömyyteen ja ennaltaehkäisemään syrjäytymistä ja asunnottomuutta.

Rakennetaan lisää edullisia asuntoja

Asunnottomuuden taustalla voi olla monia syitä. Avioero, sairastuminen ja muut elämän ikävät käänteet voivat johtaa siihen, että asunto on mennyt alta. Yksi syistä asunnottomuuden taustalla on raha. Jos kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi, pienituloisimmat putoavat asuntomarkkinoilla kelkasta. Tämä aiheuttaa myös piiloasunnottomuutta, jos pienituloiset joutuvat asumaan tuttujen nurkissa tai muuten huonoissa oloissa.

Nurmijärven Kodeilla on lähes 1800 asuntoa Nurmijärvellä. Meillä ja muilla kuntien omistamilla ja yleishyödyllisillä vuokranantajilla on tärkeä rooli tarjota edullisia asuntoja. Meillä vuokrat määräytyvät omakustannusperiaatteella ja vuokramme ovatkin 15-20 prosenttia edullisempia kuin vapailla markkinoilla.

Edullisille asunnoille palveluiden ja hyvien liikenneyhteyksien läheisyydessä on jatkuvasti kysyntää. Nurmijärven Kodit tarjoaa jatkossakin kohtuuhintaisia asuntoja, jotta kaikissa elämäntilanteissa olisi varaa ja mahdollisuus omaan kotiin. Haastamme myös muut vuokranantajat rakentamaan edullisia asuntoja pienituloisten tarpeisiin. Se hyödyttää sekä vuokranantajia että syrjäytymisvaarassa olevia asunnontarvitsijoita, joille tarjolla olevat asunnot voivat olla liian suuria ja kalliita.

Asunnottomien yö 17.10.

Asunnottomien yö järjestetään joka vuosi YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10. Tapahtuman tarkoitus on muistuttaa, että asuminen on kaikkien ihmisten perusoikeus.

Tapahtuma järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Nurmijärvellä, Klaukkalan kirkon pihalla 17.10. klo 17-20. Ulkoilmatapahtumassa on tarjolla livemusiikkia, puheenvuoroja, hävikkiruoan jakoa sekä syötävää ja lämmintä juotavaa. Tervetuloa!

Marjut Joensuu

toimitusjohtaja

Nurmijärven Kodit

Takaisin blogiin
WordPress PopUp Plugin