Koronaepidemian vaikutukset asumiseen ja asukastoimintaan

Tältä sivulta löydät vastauksia asumiseen ja asukastoimintaan liittyvissä kysymyksissä.

Miten toimia, jos naapuri häiritsee?

Kotona vietetään nyt tavallista enemmän aikaa ja koti toimii monella samanaikaisesti myös etätyöpaikkana ja lasten kotikouluna. Asumisen ja elämisen ääniä saattaa kantautua naapurista tavallista enemmän. Talon järjestyssääntöjä ja hiljaisia aikoja on kuitenkin noudatettava myös poikkeusolosuhteissa. Kuten milloin tahansa muulloinkin, häiriöistä kannattaa keskustella asiallisesti. Koska viruksen leviämisen kannalta kasvokkaisia kontakteja on syytä välttää, voi naapurille kirjoittaa asiallisen lapun, jonka sujauttaa postiluukusta.

Jos häiriö on tahallista ja toistuvaa, voi vuokranantajalle tehdä kirjallisen häiriöilmoituksen. Lomakkeen löydät täältä

Miten voin auttaa naapuria?

Naapuria voit auttaa esimerkiksi käymällä hänen puolestaan kaupassa tai apteekissa. Naapuriapua tai juttuseuraa voit tarjota esimerkiksi tiputtamalla naapurin postiluukusta viestin, jossa tarjoat apuasi puhelinnumeron kera. Avuntarjoajat ja –tarvitsijat voivat kohdata toisiaan myös verkossa, esimerkiksi Nappinaapuri –palvelussa osoitteessa www.nappinaapuri.fi

Saako kiinteistön piha-alueella oleskella?

Tartuntariskin vuoksi kokoontumisia ja sosiaalisia kontakteja tulisi välttää. Aikuiset huolehtivat siitä, että myöskään lapset eivät kokoonnu piha-alueille tai asuntoihin. Vuokranantaja ei voi kuitenkaan olla paikalla valvomassa rajoitusten noudattamista, vaan viranomaisten ohjeiden noudattaminen on jokaisen omalla vastuulla.

Miten minun tulee toimia hississä ja porraskäytävässä?

Yhteisten tilojen, kuten porraskäytävien, siivousta on epidemia-aikana tehostettu. Talon yhteisissä tiloissa liikkuessa on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja välttää pintojen koskettelua, sekä pitää riittävä välimatka muihin asukkaisiin. Riittävän turvavälin pitäminen tulee huomioida myös hissin käytössä. Hissiin voi mennä vain yksi asukas/perhe kerrallaan. 

Voinko käyttää yhteistä saunaa, kerhohuonetta tai pesutupaa?

Yhteiset saunat on toistaiseksi suljettu kaikissa taloissa viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Saunamaksua (10€) ei tarvitse maksaa vuokranmaksun yhteydessä, kunnes toisin ilmoitetaan.

Myös kerhohuoneet pysyvät suljettuna toistaiseksi.

Talopesulat ja kuivaushuoneet sen sijaan ovat käytössä. Pesulaa/ kuivaushuonetta voi käyttää yksi asukas kerrallaan. Kiinnitäthän tiloja käyttäessäsi erityistä huomioita siisteyteen ja hyvään hygieniaan. Sairaana ollessa ei yleisiä tiloja tule käyttää.

Voiko pihatalkoita järjestää?

Ei voi, sillä valtioneuvoston ohjeen mukaisesti kaikkia turhia sosiaalisia kontakteja on nyt syytä välttää kaikissa tilanteissa. Sama ohjeistus koskee myös taloyhtiön pihalla kokoontumista esimerkiksi talkoiden merkeissä.

Voiko asukaskokouksia järjestää?

Valtioneuvoston asettamien kokoontumisrajoitusten vuoksi asukaskokouksia ei toistaiseksi voida järjestää. Vuoden 2020 asukaskokoukset siirtyvät myöhempään ajankohtaan, josta tiedotetaan erikseen myöhemmin.

Talotoimikuntien ja yhtiön hallituksen asukasjäsenten toimikausi jatkuu toistaiseksi, kunnes kokousten pitäminen on taas mahdollista.

Miten ilmoitan asuntoni viasta tai korjaustarpeesta?

Tee kiireettömät vikailmoitukset suoraan huoltoyhtiöön ensisijaisesti verkossa. Jos olet sairastunut tai kuulut riskiryhmään, tai asunnossa oleskelee sairastunut, altistunut tai koronaviruksen vuoksi karanteenissa oleva henkilö, ilmoita asiasta aina vikailmoituksen yhteydessä, jotta huolto osaa varautua asianmukaisesti. Asunnoissa tehdään toistaiseksi vain välttämättömät korjaustyöt.

Katso huollon YHTEYSTIEDOT 

Kiireellisissä vikatilanteissa, kuten putkivuoto, soita aina huollon päivystysnumeroon:

Klaukkala, Perttula:

Lassila & Tikanoja

Päivystys 24h p. 010 636 5000

Kirkonkylä, Rajamäki:

Kiinteistönhoito Pentti Lakaniemi Oy

Päivystys 24h  0400 450 234
Rajamäki ma-pe klo 7-15  0400 856 506

Mistä löydän lisätietoa Koronavirukseen liittyen?

Ajankohtaista tietoa ja ohjeita löydät mm. seuraavista linkeistä:

Takaisin uutisiin