Kun seinät kaatuvat päälle, lähde retkelle!

Kun haluat herätä eloon pitkän, pimeän talven jälkeen niin tiedä, että parhaiten sinut herättää raitis ilma, aurinko ja luonto.

Kun asuu Nurmijärvellä, luonnon kutsua ei voi olla kuulematta. Lähdetpä marssimaan mihin tahansa ilmansuuntaan, löydät pian itsesi metsästä, tai ainakin vähintään pellolta. Joskus voit eksyä jopa suolle mutta silloin kannattaa olla varovainen, ettei jää saapas matkan varrelle.

Minulle metsä huutaa, että ”pakkaa makkarat, sinappi ja kahvitermari reppuusi ja ala tulla sieltä!”. Ja heti perään: ”Hei, unohda huolet ja murheet!” Tässä kolme lempikohdettani Nurmijärvellä.

Nukarinkoski sopii perheille

Minun lempiretkikohteeni Nurmijärvellä on Nukarinkoski. Minne vain katsoo, niin aina on huikean kaunista, kaikkina vuoden aikoina. Nukarinkoski sijaitsee Nurmijärven pohjoisosassa ja on Vantaanjoen suurin koskijakso. Pituutta on 1300 metriä ja korkeuttakin 25 metriä.

Perheretkeilyyn paikka on mitä parhain. Laavu ja tulentekopaikkoja löytyy matkan varrelta, ja polut ovat leveitä ja helppokulkuisia. Ihan parhain aika piipahtaa Nukarinkoskella on touko-kesäkuun vaihteessa, kun tuomi kukkii. Tuoksu ja maisemat ovat silloin huumaavat. Oikeasti, Nukarinkoski on todella näkemisen arvoinen. Älä vaan unohda kameraa. Muistithan pakata myös suklaata mukaan?

Kiljavannummen ulkoilureiteillä on jokaiselle jotakin

Mikään ei vedä vertoja päiväretkikohteena Kiljavannummen alueen merkityille, Nurmijärven kunnan ylläpitämille ulkoilureiteille. Alueella on noin 35 kilometriä eripituista helppokulkuista reittiä, joista jokaiselle varmasti löytyy oma vaihtoehtonsa. Näidenkin reittien varrelta löydät nuotiopaikkoja, missä voi huoletta makkaran paistaa ja kaakaot nautiskella.

Kiljavannummella sijaitsee myös Sääksjärvi, kirkasvetinen järvi, tai oikeammin lähde, sillä sen vesi vaihtuu maaperän kautta. Sääksjärven pitkä hiekkaranta houkuttelee kesäisin auringonpalvojia ja lapsiperheitä polskuttelemaan matalaan rantaan. Oispa jo kesä ja kärpäset!

Kuhakoski tarjoaa jännitystä ja rauhoittaa

Jännittävimpiä retkikohteita Nurmijärvellä on takuulla Perttulassa sijaitseva villinä virtaava Kuhakoski. Etpä uskoisi, mutta se on Vantaanjoen vesistöön kuuluvan Luhtajoen suurin koski, ja sen vesi putoaa 150 metrin matkalla portaittain yhteensä 16 metriä.

Varsinkin nyt keväällä, kun lumet ovat alkaneet vauhdilla sulaa, koski virtaakin voimallisena ja mahtipontisena. Sitä voisi aurinkoisena päivänä katsella vaikka kuinka pitkään. Vesi itsessään on rauhoittava elementti, vaikka kuinka villinä virtaisikin. Valkjärventien loppupäässä on sopiva pistopaikka, mihin voi jättää auton, jos haluaa piipahtaa koskella. Suosittelen kohteeseen tutustumista lämpimästi, mutta muista, ettet vaan mene liian reunalle ihastelemaan könkäitä.

Ulkoilu palkitsee aina

Jos ei jaksa suoriutua ihan hirveän pitkälle, niin pikku metsikkökin oman kodin lähistöllä on oivallinen paikka käydä eväsretkellä. Luonnossa kaikki maistuu paremmalta. Ulkoilu on sallittu kaikille, ja vaikka joskus takapuolta on sohvalta vaikea nostaa, niin mitäs jos annat lahja itsellesi: RETKIPÄIVÄN!

Mitä se metsä sinulle kuiskaa?


Birgitta Vesala

Kiinteistösihteeriharjoittelija

Birgitta Vesala työskentelee Nurmijärven Kodeilla kiinteistösihteeriharjoittelijana. Birgitta on intohimoinen ulkoilija ja metsässä liikkuja, ja tuntee Nurmijärven ulkoilumaastot kuin omat taskunsa.

Takaisin blogiin