8 kysymystä vuokranmaksuvaikeuksista

Miten koronatilanne vaikuttaa vuokranmaksuun?

Koronatilanne ei vaikuta vuokranmaksuvelvollisuuteen eikä vuokranantajalla ole velvollisuutta antaa vuokrasta alennusta. Sen sijaan voit tarvittaessa tehdä maksusuunnitelman intrumin kanssa, jossa sovitaan maksuaikataulusta. Maksusuunnitelman tavoitteena on turvata vuokranmaksu siten, että asuminen voi jatkua.


Mitä jos en maksa yhden kuun vuokraa?

Nurmijärven Kotien vuokrien perintää hoitaa Intrum Oy. Jos et maksa vuokraa kuukauden 2. päivään mennessä, Intrum lähettää sinulle noin kahden viikon kuluessa postissa maksukehotuksen, jossa on toimintaohjeet.


Voinko saada vuokralle maksuaikaa?

Voit tehdä Intrumin kanssa maksusuunnitelman, jossa määritellään maksuaikataulu rästeillesi. Jos sinulla on maksuja rästissä, saat Intrumilta maksukehotuksen, jossa on yhteystiedot. Kirjeen saatuasi ota Intrumiin yhteyttä maksusuunnitelman tekemiseksi.


Minulla on voimassa oleva maksusuunnitelma, mitä teen?

Jos sinulla on asumisneuvojan kanssa tehty voimassa oleva maksusuunnitelma, noudata suunnitelmaa sovitun maksuaikataulun mukaisesti. Mikäli et maksa maksueriä sopimuksen mukaisesti, sopimus ei ole enää voimassa ja vuokravelka siirtyy Intrumin perintään. Myös Intrumin kanssa tehtyjä maksusuunnitelmia tulee lyhentää maksuaikataulun mukaisesti, tai muuten maksusuunnitelma raukeaa.


Voinko menettää kotini?

Jos kahden kuukauden vuokrat ovat maksamatta eikä vuokralainen ota yhteyttä Intrumiin, hänet haastetaan käräjäoikeuteen. Käräjäoikeudesta tuleva tuomio tarkoittaa, että vuokrasopimus päättyy välittömästi. Ulosottoviranomainen määrää päivämäärän, jolloin asukkaan tulee viimeistään muuttaa pois. Jos asukas ei ole tällöin muuttanut pois, toimeenpannaan häätö eli asunto tyhjennetään ja lukot vaihdetaan. Tästä jää myös merkintä luottotietoihin.

Häädön välttämiseksi kannattaa olla yhteydessä Intrumiin heti kun sieltä tulee maksukehotus ja tarvittaessa tehdä maksusuunnitelma.


Mistä saan apua?

Mikäli jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu heti TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi oma asiointi -palvelun kautta: www.te-palvelut.fi. TE-toimisto tekee työvoimapoliittisen lausunnon, jonka perusteella voit saada työttömyysetuutta. Jos kuulut ammattiliittoon tai työttömyyskassaan, ilmoittaudu myös silloin TE-toimistoon ja selvitä, saatko ansiosidonnaista päivärahaa.

Kelasta voit hakea työttömyysetuutta, asumistukea, toimeentulotukea, sairauspäivärahaa tai tartuntatautipäivärahaa: www.kela.fi

Kun olet ensin hakenut tukia Kelasta, voit hakea apua elämisen kuluihin myös sosiaalitoimistosta.


En löytänyt vastausta kysymykseeni. Keneltä voin kysyä lisätietoja?

Asumisneuvoja Heidi Granström Da Veiga neuvoo vuokranmaksuongelmissa:

Takaisin blogiin